Candidat pentru Senatul României

Gabriela Mirescu

M-am născut în Timișoara și o prima parte din copilărie mi-am petrecut-o la bunicii materni, la Rucăr, în inima Carpaților. Acolo mi se spunea „Găbița”.

Acea perioadă petrecută în locuri idilice alături de doi bunici înțelepți și îngăduitori a trasat multe din caracteristicile personalității mele de adult. Cu bunicul, care era interesat de politică și dreptate socială, ascultam la 4 ani Europa Liberă. Iar bunica mă cam lăsa să fac ce vreau, dar suportam mereu consecințele propriilor acțiuni, a propriei libertăți. Expresii ca dreptate, toleranță, responsabilitate, sau libertate sunt mai mult decât simple vorbe. Sunt concepte asimilate devreme, ce stau la baza caracterului meu și a alegerilor profesionale ulterioare.

Sunt analist politic și specialist în media și comunicare. Am lucrat în centre de competență și fundații din Berna, Zürich și Geneva ca editor de publicații științifice, colaborator științific și coordonator de proiecte axate pe medierea de conflicte, promovarea păcii și pe incluziune socială.

Ìn 2007 publicam alaturi de colegii de la Institutul de Federalism din Fribourg, Sarah Byrne si Sean Müller, un studiu ce oferea o monitorizare a dinamicii dintre gradul de descentralizare al unor state si accesul la justitie – New Trends in Decentralisation: Access to Justice.

În 2011 am avut onoarea să public la think-tank-ul swisspeace, în Berna, un studiu despre Romii din Europa de Est. În proiectul ce a urmat mai multor ani de conferințe regulate pe acest subiect, am negociat conținutul publicației, și am coordonat 9 autori din Europa și de peste ocean – profesori universitari, sociologi, antropologi, activisti. Am publicat eu însami studii despre situatia romilor din România, precum și despre initiațivele internaționale adoptate pentru a facilita procese de integrare. Aici e un exemplu: Social Inclusion and Cultural Identity of Roma Communities in South-Eastern Europe

Din 2014 conduc în Fribourg propria firmă de consultanță – Xinergy Lounge, și derulez mandate în spațiul diplomatic internațional, cu focus pe teme legate de drepturile omului, de politici internaționale și de promovarea dialogului democratic.

Acum ma intorc spre România. Susțin transformările socio-politice din țara mea. Pentru ca tot mai multi tineri să poată alege, să nu trebuiască să se rupă cu anii de familii pentru a-și atinge potențialul în străinătate. Acum e vremea ca însăși România, prin oamenii ei să-și arate adevăratul potențial.

M-am angajat civic, iar de la infiintarea PLUS mă angajez și politic pentru România. Pentru că am înțeles că doar participând curajos și nemijlocit pot face ca transformările necesare să se întâmple.

Fac parte din prima generație de copii cu părinții plecați în străinatate, lăsați acasă în grija bunicilor. Daca în anii ‘90 eram singurul copil din școală cu părinții plecați, acum fenomenul migrației părinților este o dramă națională care mutilează emoțional mii de familii și generații întregi de copii.

Cunosc și cealaltă perspectivă a fenomenului Diaspora: am plecat eu însămi departe de parinți. Am absolvit Facultatea de Jurnalism în Timișoara natală, dupa care am cautat oportunități mai bune pentru educație.

Am plecat ca student la Universitatea Fribourg, în Elveția. Aici am studiat în franceză, germană și engleză Științele Politice, Sociologia, Media și Științele Comunicării.

În Elveția, care mai e văzută ca un laborator al democrației și al diplomației, am găsit și mediul ideal pentru interesele mele profesionale: relațiile internaționale, medierea conflictelor, promovarea păcii și a dialogului democratic. Astfel că după studii am ales ramân și să-mi consolidez cariera profesională în țara cantoanelor.

Sunt analist politic și specialist în media și comunicare. Am lucrat ca editor, colaborator științific și coordonator de proiecte axate pe medierea de conflicte, promovarea păcii și pe incluziune socială, în mai multe ONG-uri și fundații internaționale. În paralel am publicat materiale de analiză politică și articole privind teme sociale.

Din 2014 conduc propria firmă de consultanță în Fribourg unde derulez mandate în spațiul diplomatic, de politică internațională și de acțiune socială. Printre clienții și colaboratorii mei s-au numărat structuri internaționale, instituții federale elvețiene (ca Parlamentul Elvețian, Secretariatul de Stat pentru Migrație sau Ministerul Afacerilor Externe), dar și ONG-uri, delegații politice de înalți demnitari internaționali, sau actori din zona academică.

În paralel cu mandatele profesionale susțin integrarea migranților vulnerabili, predând lecții gratuite de limba germană. De asemenea, îmi pun la dispoziție competențele profesionale și în numeroase activități de voluntariat, atât in comunitatea în care trăiesc, dar mai ales pentru România.

Implicarea politică a crescut firesc în prelungirea preocuparilor mele pentru România și, în special, pentru fenomenul Diaspora, care mi-a marcat mie insămi cursul vieții.

Îmi doresc ca românii să nu mai fie nevoiți să-și părăsească familiile pentru a-și atinge potențialul. În proiectele în care mă implic încerc să construiesc poduri spre România Acum e vremea ca însăși România sa-și atingă adevăratul potențial!

Abonează te

Abonează-te acum pentru a rămăne permanent în contact cu notățile din campanie