COVID 19 – RESURSA UMANĂ ÎN SĂNĂTATE. Cum recâștigăm medicii din Diaspora?

COVID 19 – RESURSA UMANĂ ÎN SĂNĂTATE. Cum recâștigăm medicii din Diaspora?

COVID 19 - RESURSA UMANĂ ÎN SĂNĂTATE. Cum recâștigăm medicii din Diaspora?
COVID 19 – RESURSA UMANĂ ÎN SĂNĂTATE. Cum recâștigăm medicii din Diaspora?

Grupul de lucru pe politici publice al PLUS Diaspora a organizat joi, 26 noiembrie o dezbatere ce a adus în  prim plan criza resursei umane în sănătate, explorând și ideea creării unui cadru prin care România ar putea recâștiga o parte dintre miile de medici români care acum profesează în spitale din străinătate.

La dezbatere au participat dr. Adrian Wiener, senator USR, coordonatorul spitalului Covid din Arad și candidat la Camera Deputaților, dr.Raluca Bercea, consilier județean USR PLUS, specialist pneumolog la Spitalul Județean Prahova, dr. Simona Fuchs, medic primar ATI – Viena, dr. Graziela Biter, medic specialist ATI – Bruxelles și dr. Tudor Toma, senior pneumolog și profesor – Londra.

Pentru ca doua dintre aspectele cheie în vreme de criză sanitară sunt comunicarea și colaborarea, dl. Cristian Dimitriu, specialist în PR și comunicare a vorbit despre importanța empatiei și a colaborării între autorități, actori din mediul sanitar și populatie.

Aproape o treime dintre doctorii români au emigrat și profesează acum în străinătate. Este cea mai mare rată de emigrare din lume în rândul personalului medical, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) din 2020. Acest fenomen a contribuit la crearea unui deficit ridicat de forță de muncă în domeniul sănătății, numărul medicilor și al personalului medical din România fiind unul dintre cele mai scăzute din Europa.

De la această realitate a pornit inițiativa Departamentului Politici Publice Diaspora, sub coordonarea Gabrielei Mirescu, departament în cadrul căruia s-a constituit un grup de lucru în Sănătate. Obiectivul e o colaborare cu echipa centrală de politici publice în Sănătate, colaborare prin care experiența si viziunea medicilor români din diaspora să poată fi integrate în viitoarele politici publice și în inițiative ale USR PLUS.

Dezbaterea ce a adus împreună medici care au plecat, medici care au rămas și medici care au decis să se întoarcă poate fi vizionata pe PLUS Diaspora, aici: https://fb.watch/21-j_1R3Hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.